Łosoś pieczony z pomidorami zachwycił mnie prostotą przygotowania i smakiem, który otrzymujemy po zaledwie 20 minutach pieczenia ryby. Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny, miękki, idealnie różowy. Ja wcześniej podsmażyłam go z jednej strony tak, aby skóra była chrupiąca, możecie ją także usunąć, jeśli obawiacie się ilości tłuszczu. Zdaję sobie sprawę, że łosoś to tłusta ryba, ale łosoś z piekarnika jest tysiąc razy lepszym wyborem niż taki z patelni, który dodatkowo nasiąka tłuszczem. Ja skorzystałam z gotowej pasty chili, a właściwie ze strączków chili, które kupić możecie podczas tygodni tematycznych w ofercie De Luxe znanej sieciówki 🙂 Mały słoiczek wystarczy wam naprawdę na długo, bo strączki chili są nieziemsko pikantne!
Składniki na łososia pieczonego z pomidorami:
- filet łososia ze skórą (ok. 300-400g)
- 1 łyżka strączków chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- pomidorki cherry
- oliwa
- szczypior/szałwia/ulubione zioła
Łososia marynujemy w sosie sojowym oraz strączkach chili co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy rybę kładąc ją skórą do dołu na patelni tak, aby zrobiła się ona chrupiąca. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, które posypujemy solą i pieprzem. Delikatnie skrapiamy je oliwą. Łososia z pomidorami pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Łosoś pieczony w ten sposób jest miękki i soczysty, jeśli nie macie strączków chili możecie wykorzystać świeże papryczki bardzo drobno posiekane lub roztarte ze świeżymi ziołami. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku wraz z oliwą, która uchroni strączki od zepsucia się.
Brak komentarzy