Obiady

Łosoś pieczony

11 kwietnia 2016

Łosoś pieczony z pomidorami zachwycił mnie prostotą przygotowania i smakiem, który otrzymujemy po zaledwie 20 minutach pieczenia ryby. Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny, miękki, idealnie różowy. Ja wcześniej podsmażyłam go z jednej strony tak, aby skóra była chrupiąca, możecie ją także usunąć, jeśli obawiacie się ilości tłuszczu. Zdaję sobie sprawę, że łosoś to tłusta ryba, ale łosoś z piekarnika jest tysiąc razy lepszym wyborem niż taki z patelni, który dodatkowo nasiąka tłuszczem. Ja skorzystałam z gotowej pasty chili, a właściwie ze strączków chili, które kupić możecie podczas tygodni tematycznych w ofercie De Luxe znanej sieciówki 🙂 Mały słoiczek wystarczy wam naprawdę na długo, bo strączki chili są nieziemsko pikantne!

Składniki na łososia pieczonego z pomidorami:

  • filet łososia ze skórą (ok. 300-400g)
  • 1 łyżka strączków chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • pomidorki cherry
  • oliwa
  • szczypior/szałwia/ulubione ziołałosoś pieczony z pomidorami (1 of 1)

Łososia marynujemy w sosie sojowym oraz strączkach chili co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy rybę kładąc ją skórą do dołu na patelni tak, aby zrobiła się ona chrupiąca. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, które posypujemy solą i pieprzem. Delikatnie skrapiamy je oliwą. Łososia z pomidorami pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Łosoś pieczony w ten sposób jest miękki i soczysty, jeśli nie macie strączków chili możecie wykorzystać świeże papryczki bardzo drobno posiekane lub roztarte ze świeżymi ziołami. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku wraz z oliwą, która uchroni strączki od zepsucia się.

łosoś pieczony z pomidorami (1 of 1)-4

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz