Rozpływa się w ustach!:)
Ta rolada bezowa jest smakowita!:)
Słodka beza, delikatny krem o smaku cappuccino.
Postawiłam na najprostszy smak- kawowy.
Do samej bezy dodałam kawę rozpuszczalną,
przed samym podaniem roladę też nią oprószyłam.
Wykorzystałam smakową kawę rozpuszczalną- miętową,
możecie ją znaleźć w sklepach internetowych.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej o smaku mięty (to bardzo drobna kawa, taki proszek)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy beza będzie lśniąca dodajemy ocet, kawę i mąkę- miksujemy do połączenia się składników.
Bezę rozprowadzamy na blaszce (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Blat bezowy pieczemy 15-20 minut- do momentu w którym beza zacznie z wierzchu pękać- będzie to widoczne, gdy już się podpiecze.
Wyjmujemy ją, studzimy, przewracamy delikatnie papierem do góry i odklejamy go powoli.
Studzimy.
Składniki na krem cappuccino:
- 250ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 50g cappuccino w proszku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (nada ciemniejszego koloru)
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Białą czekoladę roztapiany w kąpieli wodnej. Studzmy.
Kremówkę ubijamy na sztywno- dodajemy cappuccino, kawę oraz ostudzoną białą czekoladę- mieszamy łyżką.
Na bezę odwróconą spękaną stroną do dołu wykładamy krem cappuccino i delikatnie zwijamy ją.
Tak przygotowaną roladę bezową wstawiamy do lodówki i schładzamy co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub kawą rozpuszczalną.
8 komentarzy
krem cappuccino do bezy, pycha!
Uwielbiam rolady bezowe! 🙂 I kawusię też 🙂
Tego jeszcze u mnie na stole nigdy nie było 🙂
Musi bosko smakować 🙂
Jaka śnieżynka 🙂
beza i cappuccino 🙂 ależ smakowite połączenie!
omomom ale beza , pychotka !
wow – ale to musi smakować :)))