Frytki z warzyw – frytki z marchewki czy pietruszki smakują świetne z ulubionymi dodatkami czy dipami. Prosty sposób na odchudzone frytki gotowe w 30 minut, bo tyle zajmie odpowiednie upieczenie warzyw. Frytki z warzyw pieczone w piekarniku nie są tak tłuste, jak te, które wyjmujemy z głębokiego tłuszczu.
Ten przepis możecie również zastosować do batatów, selera, ziemniaków.
Składniki:
- warzywa pokrojone w słupki: pietruszka, marchewka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Warzywa obieramy, kroimy w słupki o podobnej grubości. Oliwę mieszamy z pojemniku z solą, pieprzem oraz ziołami. Wylewamy ją na warzywa, dokładnie mieszamy wszystko razem tak, aby warzywa były przykryte warstwą tłuszczu i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do ok. 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy wszystkie frytki z warzyw i pieczemy je ok. 15-20 minut. Frytki w tej temperaturze powinny się upiec i lekko zarumienić. Jeśli chcecie to na ostatnie 5 minut pieczenia włączcie termoobieg.
Spróbujcie również przepisów na te pieczone warzywa:
Brak komentarzy