Jaglanka z dynią i kokosem – moja propozycja na kolejnego super bowla śniadaniowego, który zachwyci smakiem i nasyci na długie godziny! Wyliczyłam dokładnie wszystkie proporcje i mogę Wam śmiało powiedzieć, że trzymając się w 100% tego przepisu będziecie super zadowoleni.
Mleko kokosowe, którego jest tutaj niewiele sprawia, że aromat jest nieziemski, a sama jaglanka super kremowa. Nie rezygnujcie z dodatku granatu i masła orzechowego – wierzcie na słowo, później mi podziękujecie.
Jeśli szukacie przepisu na śniadanie czy podwieczorek to koniecznie, koniecznie przygotujcie moją jaglankę dyniową z kokosem. Jest mega prosta w przygotowaniu i spokojnie możecie przechować ją w lodówce na kolejny dzień lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię
Składniki:
- 100 g gotowanej dyni hokkaido (nie usuwałam skórki, jedynie pestki)
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej (już ugotowanej)
- 0.5 szklanki mleka bez laktozy
- 1 łyżka mleka kokosowego (tej bardziej kremowej części, nie samej wody)
- 1 łyżeczka erytrolu lub stewii
- dodatki: 1 kostka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka masła orzechowego, owoce granatu, płatki kokosa
Przestudzoną i ugotowaną kaszę (najlepiej gotować w wodzie ok. 15 minut) wrzucamy do blendera. Miksujemy wszystkie składniki razem, na gładki krem (nie dodając dodatków). Jeśli jaglanka jest zbyt mało dla Was słodka dodajcie więcej erytrolu. Jaglankę z dynią przekładamy do miseczki, dekorujemy ją dodatkami – oczywiście możecie użyć swoich ulubionych, mi po prostu wszystkie te składniki świetnie się razem komponowały.
Taki posiłek zapewni Wam energii na cały dzień! Spróbujcie i dajcie znać, jak Wam jaglanka z dynią i kokosem smakuje!
Brak komentarzy