Kasza jaglana z warzywami – tym przepisem witam jesień. Chłód coraz częściej wkrada się do mojego mieszkania, każde dłuższe otwarcie okna przyczynia się do powstawania gęsiej skórki i zmarzniętego, zimnego, noska. Do łask wracają herbaty, zapach cynamonu i warzywa, które najlepiej zajadać na ciepło. Proste i pyszne danie, które nasyci Was na długie godziny, ja zabierałam ze sobą ten obiad do pracy i podgrzewałam go w mikrofalówce. Jest naprawdę smaczne i w zasadzie lekkie. Podsmażcie koniecznie wcześniej warzywa, lub je zgrillujcie tak, aby skórka była miękka. Aromat będzie nieziemski! Ja wykorzystałam przyprawy z Maroko, które są niezwykle – mam tam mieszankę cynamonu i np. papryki, mniam!
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- pomidorki koktajlowe
- 1 szklanka passaty pomidorowej (przecier)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- oscypek/inny ser do starcia na wierzch
- pietruszka
- ulubione przyprawy, np. papryka czerwona, chili, cynamon
Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, cebulę piórkujemy. Podsmażamy wszystkie warzywa na patelni, następnie dodajemy do nich kaszę (wysypujemy z woreczka, płuczemy pod bieżącą wodą). Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy także wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Patelnię/naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, w 180 stopniach. Najlepiej, jeśli przykryjecie wierzch folią aluminiową lub wstawicie naczynie z przykrywką. Po tym czasie wierzch kaszy posypujemy startym serem, zapiekamy jeszcze 5-10 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy