Święta

Kruche ciasteczka

6 listopada 2013

kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z cynamonem, które umilają mi początek listopada. Idealnie maślane, słodkie. Bardzo aromatyczne i kruche.

Właśnie teraz, kiedy słucham zespołu „Hey” i gdy K. Nosowska wyśpiewuje mi „Jesień trwa rdzawych liści czas…” przegryzam sobie je do herbaty.

Takie kruche ciasteczka są dobre na II śniadanie, na deser i na podwieczorek. Czy wspominałam, że świetnie pasują do kakao?:) Mam nadzieję, że Wam posmakują i chętnie je upieczecie.

Możecie je przechowywać w zamknięciu ok. 2-3 tygodni (ale nie wiem z jakich proporcji musielibyście upiec te ciasteczka, żeby przechować je tak długo). Z przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek.

Moje ciastka były robione z dodatkiem cukru białego, normalnego, przez co ich struktura nie jest całkiem gładka- jak chcecie użyjcie cukru pudru, powinny wyglądać ładniej po upieczeniu:)

Składniki:

  • 0.5kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżka zimnej wody

Mąkę zagniatamy z cukrem, masłem, żółtkami, cynamonem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto do momentu, w którym masło zacznie się roztapiać i masa nie będzie się kleiła od rąk (jeśli jest za suche dodajcie łyżkę zimnej wody). Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby masa dobrze się schłodziła.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części- jedną rozwałkowujemy (ja mam wałek z regulacją grubości ciasta i wałkowałam je na 2mm) i wykrawamy z niej ciastka (druga w tym czasie nadal się chłodzi). Postępujemy tak do momentu wyczerpania ciasta kruchego.

Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut do zarumienienia ciastek (w termoobiegu ok. 5 minut).

kruche ciasteczka-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply PiernikowaChata 6 listopada 2013 at 01:16

    Wyglądają wyśmienicie! Aż mnie naszła ochota na cynamonowe ciacha

  • Reply Anna 6 listopada 2013 at 08:13

    Piękna wiewiórka:)

  • Reply M. 6 listopada 2013 at 08:48

    Baaardzo jesienne! Aż czuję ich zapach!

  • Zostaw komentarz