Te muffinki z czekoladą podbiły moje serce. Dodatek bananów nie jest bardzo wyczuwalny, ale ich obecność zdecydowanie jest zaznaczona. Drobinki czekoladowe są miłym zaskoczeniem, gdy przegryzie się je jeszcze ciepłe i nasza buzia wypełni się czekoladową lawą:) Pyszne!
Polecam Wam te muffinki na spotkanie z przyjaciółką czy drugie śniadanie- są bardzo sycące, chociaż, powiem Wam, że na drugi dzień są odrobinę suche.Może jeśli dodacie trzeciego banana muffiny będą bardziej wilgotne? Sami musicie to sprawdzić:) W każdym razie warte są upieczenia, bo połączenie banana i czekolady nie może nie smakować:)
Przepis na te muffinki z czekoladą jest inspirowany przepisem Karmel-itki:) KLIK
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 banany
- 75 groszków czekoladowych
- 1 szklanka maślanki + 2 łyżki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Banany rozgniatamy widelcem. Suche składniki przesiewamy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę oraz olej, wlewamy wszystko do suchych składników. Dodajemy groszki czekoladowe oraz rozgniecione banany. Mieszamy i ciasto nakładamy do papilotek (tyle, ile się zmieści). Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach (do suchości patyczka). Po wyjęciu muffiny należy trochę ostudzić, żeby nie poparzyły języka gorącą czekoladą:)
4 komentarze
Pycha. <3 Połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza.
Zabrałabym ze sobą taką muffinkę 🙂
Witam!
Zrobiłam, nie wyszły 🙁
A zapowiadało się pięknie, robiłam tak samo jak w przepisie….
Może następnym razem wyjdą.
Pozdrawiam.
hmm a co nie wyszło konkretnie? Opisz mi dokładnie, postaram się pomóc.