To dopiero jest szarlotka!:) Przepis na tę szarlotkę postanowiłam przedstawić Wam za pomocą zdjęć- krok po korku. Sama wiem, że zrobienie takiej idealnie kruchej szarlotki nie jest łatwe. Ciasto musi być dobrze wyrobione, schłodzone, jabłka kwaśne i z dodatkiem cynamonu.
Po niecałej godzinie pieczenia możemy rozsiąść się wygodnie w fotelu z aromatyczną szarlotką podaną z gałką lodów śmietankowych. Czyż nie to jest kwintesencją słowa ‘relax’?:) A jeśli nie możecie się zdecydować czy wolicie szarlotkę czy jabłecznik to zachęcam do spróbowania tego ciasta z jabłkami.
Przepis podpatrzyłam tutaj: KLIK. Mam nadzieję, że ten przepis na szarlotkę przypadnie Wam do gustu, a zdjęcia krok po kroku pomogą ją przygotować:) Moja tortownica ma śr. 22 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Rozcieramy palcami masło i mieszamy z resztą składników.
Gdy ciasto przestanie się lepić do palców wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Składniki na nadzienie szarlotki:
- 1kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- rodzynki (wedle uznania)
- garść posiekanych orzechów lub migdałów
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem, cynamonem. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz orzechy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aż jabłka puszczą sok.Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy je z lodówki i dzielimy na 2 części- większą i mniejszą. Większą część rozwałkowujemy cienko, wykładamy nią spód i boki formy (spód możemy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Wykładając formę ciastem pamiętajcie, aby ciasto wystawało za brzeg tortownicy, tak, aby później można było zlepić boki z górą ciasta.
Do formy wsypujemy wszystkie jabłka z dodatkami. Pozostałą część schłodzonego ciasta również cienko wałkujemy. Przykrywamy wierzch szarlotki, zlepiamy dokładnie po bokach. Górę szarlotki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i cynamonem.Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto dobrze się zarumieni.
2 komentarze
Ale apetycznie wygląda z taką dużą ilością jabłek.
Idealny tekst. Mam nadzieję, żᥱ na tym niе przestaniesz
😀