Słodkości

Przepis na szarlotkę krok po kroku

3 listopada 2013

To dopiero jest szarlotka!:) Przepis na tę szarlotkę postanowiłam przedstawić Wam za pomocą zdjęć- krok po korku. Sama wiem, że zrobienie takiej idealnie kruchej szarlotki nie jest łatwe. Ciasto musi być dobrze wyrobione, schłodzone, jabłka kwaśne i z dodatkiem cynamonu.

Po niecałej godzinie pieczenia możemy rozsiąść się wygodnie w fotelu z aromatyczną szarlotką podaną z gałką lodów śmietankowych. Czyż nie to jest kwintesencją słowa ‚relax’?:) A jeśli nie możecie się zdecydować czy wolicie szarlotkę czy jabłecznik to zachęcam do spróbowania tego ciasta z jabłkami.

Przepis podpatrzyłam tutaj: KLIK. Mam nadzieję, że ten przepis na szarlotkę przypadnie Wam do gustu, a zdjęcia krok po kroku pomogą ją przygotować:) Moja tortownica ma śr. 22 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

DSC_4932

Wszystkie składniki wkładamy do miski. Rozcieramy palcami masło i mieszamy z resztą składników.DSC_4933

Gdy ciasto przestanie się lepić do palców wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Składniki na nadzienie szarlotki:

  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki (wedle uznania)
  • garść posiekanych orzechów lub migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

DSC_4930Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem, cynamonem. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz orzechy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aż jabłka puszczą sok.DSC_4931Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy je z lodówki i dzielimy na 2 części- większą i mniejszą. Większą część rozwałkowujemy cienko, wykładamy nią spód i boki formy (spód możemy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

przepis na szarlotkę

Wykładając formę ciastem pamiętajcie, aby ciasto wystawało za brzeg tortownicy, tak, aby później można było zlepić boki z górą ciasta.DSC_4936

Do formy wsypujemy wszystkie jabłka z dodatkami. Pozostałą część schłodzonego ciasta również cienko wałkujemy. Przykrywamy wierzch szarlotki, zlepiamy dokładnie po bokach. Górę szarlotki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i cynamonem.DSC_4937Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto dobrze się zarumieni.

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply chochlik-reims 3 listopada 2013 at 11:34

    Ale apetycznie wygląda z taką dużą ilością jabłek.

  • Reply cafeanimal.pl 14 stycznia 2016 at 10:30

    Idealny tekst. Mam nadzieję, żᥱ na tym niе przestaniesz
    😀

  • Zostaw komentarz