Święta

Ryba po japońsku

1 grudnia 2013

ryba po japońsku

Ryba po japońsku- bez niej nie ma świąt Bożego Narodzenia!:) Co prawda nazwa oczywiście jest myląca, bo w Japonii o takim sposobie przyrządzania ryby pewnie mało słyszeli, a na pewno nie wiedzą dlaczego w Polsce przyjęła się akurat taka nazwa:) Ale co tam!

Obok ryby po grecku jest moją ulubioną potrawą wigilijną.

Przepisy na Boże Narodzenie (Wigilię), które znajdują się już na blogu możecie znaleźć w kategorii „Okazje”. Ta kategoria będzie stale uzupełniana tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie jeszcze przed Wigilią.

Nie będę Wam zachwalać smaku- bo ja z reguły nie publikuję rzeczy niesmacznych:) Musicie mi więc zaufać i pobiec do rybnego po jakąś pyszną sztukę ryby. Albo od razu kilka- bo na pewno zniknie ze stołu w oka mgnieniu:)

Składniki na przyrządzenie ryby:

  • 2 kg filetów z mintaja albo dorsza
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
  • 2 szklanki wody

Mąkę połączyć z jajkami rozbełtanymi w wodzie. Dosypać przypraw. Rybę kroimy na kawałki i maczamy ją w cieście. Smażymy na złoty kolor.

Składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • sól do smaku
  • 4 duże cebule
  • 1 litrowy słoik papryki konserwowej
  • 1 słoik ogórków – korniszonów
  • 3 łyżki oleju

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki dł. 5 cm. Wszystkie składniki mieszamy razem i zagotowujemy. Dodajemy warzywa do gotowanej zalewy i całość dusimy jeszcze ok. 3-5 minut. Zalewę studzimy.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo zalewę z warzywami oraz rybę.

ryba po japońsku-2

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 1 grudnia 2013 at 06:47

    O, jeszcze się z taką nie spotkałam. U mnie występuje jedynie ryba po grecku:)

  • Reply Anonim 1 grudnia 2013 at 17:15

    O wooow! Uwielbiam taką rybę!

  • Reply Anna 1 grudnia 2013 at 17:16

    U mnie w domu jest tylko ryba po grecku, ale ta brzmi wyjątkowo.

  • Reply wedelka 2 grudnia 2013 at 23:26

    Świąteczna specjalność mojej siostry. Wszyscy się nią zajadają 🙂

  • Reply Moja pasja smaku 3 grudnia 2013 at 12:35

    Nie jestem zbyt wielka fanką ryby, ale Twoją bym zjadła 🙂 Obłędnie wygląda ! Aż ślinka cieknie 🙂

  • Reply Gotuj z Cukiereczkiem 16 grudnia 2013 at 21:52

    Zrobiłam tę rybkę, jest pyszna, dziękuję za świetny przepis 🙂

    • Reply pees 17 grudnia 2013 at 08:34

      cieszę się, że smakowało:)

  • Reply karola 27 listopada 2014 at 20:02

    Podajemy na zimno czy na ciepło?

    /

    • Reply pees 27 listopada 2014 at 22:44

      Karola w moim domu podaje się na zimno zawsze, ale możesz podgrzać w piekarniku lub np. podgrzewaczami (jak masz naczynie żaroodporne).

  • Reply violka 30 grudnia 2014 at 09:01

    Ryba jest rewelacyjna, zamiast przecieru można dodać pomidory z puszki roztarte blenderem.

  • Zostaw komentarz