Mój obiad hit!
Serio!
Powstał tak jakoś, przy okazji robienia tego risotta z kurczakiem KLIK.
Ale… papryka jest taka droga! Aż żal było mi ją kupować
więc postawiłam na cukinię, która jednak tańsza:)
Ryż z kurczakiem i cukinią to naprawdę dietetyczny obiad.
I szybki! Bo tak naprawdę trzeba tylko poczekać aż ryż zmięknie:)
A koszt? Naprawdę nieduży biorąc pod uwagę fakt,
iż są to składniki na 4 porcje.
Składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)
- ok. 1-1.5l bulionu/rosołu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia cebuli i mięsa
- sól, pieprz do smaku
- 30g gorgonzoli (możecie pominąć)
Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę przekładamy do bulionu, na patelnię wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, posypujemy ją przyprawą curry. Gdy się zrumieni również wrzucamy ją do bulionu, razem z umytą i pokrojoną w pół-plastry cukinią. Wsypujemy zawartość 2 woreczków ryżu i zostawiamy na kuchence do momentu wchłonięcia wody przez ryż (czyli do jego miękkości). Od czasu do czasu mieszamy.
Na sam koniec do potrawy dodajemy posiekany szczypior i pociętą w kostkę gorgonzolę.
Jeśli trzeba doprawcie ryż do smaku (tak naprawdę wszystko zależy od smaku bulionu- czy był on mocno przyprawiony czy delikatny).
12 komentarzy
Po joggingu obiad jak się patrzy 😀
Fajny, wiosenny, lekki obiadek 🙂
Fajny, wiosenny, lekki obiadek 🙂
Świetnie, że wprowadzasz na bloga taką serię, wbrew pozorom ciężko jest znaleźć blog kulinarny na którym są również inspiracje lekkich posiłków 🙂
Uwaga tu mężczyzna, oświadczam że jestem totalnym laikiem kulinarnym i muszę przyznać, że danie banalnie proste 🙂
Wielkie dzięki :*
🙂
cieszę się, że wyszło!
Dzisiaj zrobiłem to danie na kolacje. Wszyscy przy stole bili się o dokładkę 😉 Dziękuje za przepis
świetnie! u nas też zawsze schodzi szybko:)
Wczoraj wyszło świetnie, aż mam ochotę to powtórzyć. Czy na diecie jest to wskazane non stop? 🙂
Basiu,
wszystko w nadmiarze nie jest wskazane 🙂 Ale możesz spokojnie kombinować z różnymi dodatkami i np. zamiast ryżu spróbować kaszy itp. Ser gorgonzola jest tłusty więc nie radziłabym jeść go codziennie. Wszystko zależy też od rodzaju diety. Na blogu jest mnóstwo innych przepisów, które są równie smaczne! P.
Rozumiem że bulion pozostawiamy na małym ogniu ze wszystkimi skladnikami, aż do czasu wchłonięcia przez ryż, zgadza się?
Dokłanie tak 🙂 Ryż ugotuje się na tym bulionie. Pozdrawiam!