Jedzenie, Lifestyle

8 zasad planowania posiłków do pracy

18 grudnia 2014

W te wakacje miałam okazję spotkać się z dawno nie widzianym znajomym. Wysoki, piękny, normalnie młody bóg. Leżeliśmy na gdańskiej plaży i rozmawialiśmy m.in. o moim blogu, o uprawianiu sportu itp. Tomek dużo ćwiczy, zawsze dbał o swoją kondycję i to widać! Teraz pracując na etacie nic się u niego pod tym względem nie zmieniło! Planuje sobie posiłki, gotuje sam i zabiera do pracy na śniadanie, lunch czy obiad same pyszności. Mówi, że ludzie, z którymi pracuje wcinają na śniadanie słodkie bułki, pączki a on np. wcina domowe naleśniki czy omlety. Jego zdrowe podejście to tematu zainspirowała mnie do tego, aby napisać Wam dlaczego planowanie posiłków do pracy jest ważne. Co nam daje ułożony jadłospis na dzień do przodu czy nawet tydzień.

Zasady planowania posiłków do pracy:

1. Różnorodność– pamiętaj, im więcej różnych produktów w diecie tym większa szansa, że organizm będzie dobrze odżywiony i dostarczymy mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Korzystaj z różnych owoców i warzyw, pamiętaj o nabiale.

2. Lepiej mniej, ale częściej– pamiętajmy, że powinniśmy jadać pięć posiłków dziennie, dzięki temu nie przegłodzimy organizmy, a to, co mu podamy przetworzy na energię i będzie na bieżąco spalał.

3. Zjedz śniadanie! Po długiej przerwie w nocy organizm potrzebuje energii! Nie wystarczy herbata czy kawa! To naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Chyba nie chcesz, żeby wszyscy słyszeli, jak burczy ci w brzuchu, co?:)

4. Nie podjadaj- jeśli już zdecydowałeś/łaś się na pięć posiłków i wcześniej je przygotowałeś to nie podjadaj w trakcie przerw między nimi- jeśli ciągle myślisz o jedzeniu oznacza to, że prawdopodobnie źle ułożyłaś/łeś jadłospis i jesz albo za mało albo produkty, które masz w posiłkach nie są wystarczająco zbilansowane.

5. Jeśli masz ochotę zabrać do pracy mięso czy kotleciki- postaraj się ich nie smażyć tylko np. upiec czy ugotować na parze- unikaj tłuszczu zawsze wtedy, kiedy to możliwe.

6. Nie wierz we wszystkie produkty light– często te kilka kalorii więcej jest potrzebne organizmowi, nie odtłuszczaj wszystkiego, bo w ten sposób tracisz dużo składników odżywczych i zapychasz organizm  np. słodzikami czy mlekiem w proszku (w jogurtach).

7. Zainwestuj w pojemniki na żywność! W sklepach jest całe multum pięknych i praktycznych pojemników na zupy, kanapki czy sałatki. Niech cieszą oko zawsze wtedy, kiedy będziesz pakować je do torby!

8. Nie rób dużych porcji– jeśli ugotujesz gar zupy z dyni to idę o zakład, że na drugi czy trzeci dzień będziesz już kombinować czy zamówić do pracy makaron albo pizzę. Pamiętaj, aby urozmaicić dietę.

Tomkowi dziękuję za inspirację i gratuluję podejścia <3

placki, kotlety z cukiniPrzepis na placki z cukinii

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz