Fit/lekkie

Dietetyczne ciasto bez cukru i tłuszczu

6 marca 2013

Z tego ciacha jestem absolutnie dumna:)

Mój wymysł, a inspiracja powstała,
gdy przeglądałam bloga Marty (KLIK)
i za cholerę nie wiedziałam co to popping z amarantusa czy coś na k…:)
Tak zaawansowana jeszcze w dietetycznych ciastach nie jestem.
Aleeeeeee poradziłam sobie!:) 

Jest bez cukru, bez tłuszczu- oczywiście pomijam ten zawarty w owocach oraz orzechach.
Dodatek mąki jest znikomy. 
Ciasto jest mięciutkie, ale trzeba uważać i kroić je ostrym nożem-
 żeby się nie kruszyło.

Popping kiedyś kupię ;]

Składniki na ciasto:

  • 170g płatków jęczmiennych
  • 3 łyżki otrąb pszennnych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych żurawin
  • 10 orzechów laskowych
  • 10 migdałów
  • 10 orzechów nerkowca
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka soku z jabłek (świeżo wyciskany!)
  • ew. 1 łyżka cukru trzcinowego

Wszystkie składniki oprócz jajek mieszamy razem. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka dodajemy do pozostałych składników, łączymy.
Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy- tak, aby nie zepsuć piany.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch, jeśli chcemy, możemy posypać cukrem trzcinowym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut- do zarumienia wierzchu ciasta.
Ciasto możemy wyjąć dopiero wtedy, kiedy ostygnie.

 Ja ciasto podawałam z kleksem dżemu gruszkowego domowej roboty- tak, dla smaku:)
 Z mojej keksówki wyszło 14 kawałków:)

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Carunia 6 marca 2013 at 23:35

    Lubięęę takie ciasta 😀 Mają ciekawy smak i warto popróbować takich „nowości” nawet jak się nie jest na diecie 😉

  • Reply teenager ;) 7 marca 2013 at 04:41

    wow , jest genialne ! samo zdrowie ! 😉

  • Reply Inspirowane Smakiem 7 marca 2013 at 05:17

    Oj tak, wygląda świetnie:)

  • Reply Aurora 7 marca 2013 at 06:14

    Jej, to takie istnieje ??? 🙂

  • Reply Ola 7 marca 2013 at 06:52

    ło! zdrowszego wypieku już dawno nie widziałam 🙂

  • Reply Anonymous 7 marca 2013 at 09:19

    ile ma coś takiego kalorii?

    • Reply pees 7 marca 2013 at 11:30

      niestety tak dobra w temacie dietetyki jeszcze nie jestem więc nie umiem powiedzieć.

    • Reply better-choice 7 marca 2013 at 12:10

      bakalie są kaloryczne więc nie jest to najlżejszy wypiek, ale ma mnóstwo wartości zdrowotnych, więc czasami nie warto patrzeć na kalorie szczególnie, że z orzechów cześć kalorii nie jest trawiona 🙂
      REWELACYJNE CIASTO, jakie wysokobłonnikowe <3

    • Reply pees 7 marca 2013 at 12:19

      dokładnie;) zresztą, nikt nie zje całej blachy w jeden dzień ani na raz:)
      Ja zjadłam w ciągu 3 dni 5 kawałków, resztą częstowałam gości więc porównując z np. ciastem czekoladowym albo takim z kremówką nie ma o czym mówić 😉

  • Reply Nemi 7 marca 2013 at 09:35

    OMG! Ile zdrowia w jednym cieście:D

  • Reply Pani Owca 7 marca 2013 at 09:47

    Podoba mi się 🙂 Chyba wypróbuję w najbliższym czasie 🙂

  • Reply Justyna 7 marca 2013 at 10:18

    Wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje:)Muszę koniecznie spróbować!

  • Reply veronika 7 marca 2013 at 10:41

    mniamm, jak fajnie że jest coś dla ludzi na diecie 🙂

  • Reply Dasia 7 marca 2013 at 12:12

    Mi się popping kojarzy tylko ze stylem tańca 😛 Wygląda bajecznie 🙂

  • Reply Lucyna Pyszny 7 marca 2013 at 15:33

    CUDNO! Muszę przetestować koniecznie 😉

  • Reply Milena 7 marca 2013 at 16:34

    Cudowne! Muszę kiedyś wypróbować :))

  • Reply katie 7 marca 2013 at 19:44

    Ostatnio żywię się właśnie takimi rzeczami. Całkiem nieźle mi idzie 😀

  • Reply Roz Airad 7 marca 2013 at 20:17

    wygląda bajecznie ;d

  • Reply MartynCia ^^ 7 marca 2013 at 20:53

    poszalałaś po całości 🙂 bardzo pełnowartościowy wypiek, mnie się bardzo podoba 😉

  • Zostaw komentarz