Fit/lekkie

Fit ciasto czekoladowe z rabarbarem

21 maja 2018

Fit ciasto czekoladowe z rabarbarem to odpowiedź na tęsknotę za wilgotnym i mocno czekoladowym brownie, które w oryginalnej wersji fit nazwać nie można. Mój ostatni wypiek jest kruchy – mąka ryżowa jest specyficzna, więc jeśli wolicie mięsiste fit ciasto czekoladowe z rabarbarem to wykorzystajcie mąkę gryczaną lub ew. pszenną. Jeśli chodzi o dodatek cukru lub substancji słodzących, to radzę Wam dodać łyżkę – dwie stewii – ciasto jest mało słodkie, bałam się dodatku odżywki, która przecież jest słodka i bananów więc nie dodałam nic więcej. Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z mojego przepisu w 100% zaopatrzcie się w jakiś syrop 0 kcal lub dżem, którym możecie posmarować ciasto w środku.

Jeśli szukacie inspiracji na inne fit ciasta zajrzyjcie po przepis na fit tartę z rabarbarem i kruszonką

Fit ciasto czekoladowe z rabarbarem świetnie będzie też smakować z lukrem. Przechowujemy 2-3 dni, możemy mrozić.

Całe ciasto ma 1671 kalorii, 57 g tłuszczu, 236 g węglowodanów oraz 62 g białka + jedna łodyga rabarbaru (ok. 90 gram – 15 kcal). Ja ciasto podzieliłam na 16 kawałków.

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 7 g kakao bez cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 60 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym (sojowej)
  • Opcjonalnie: 1 łodyga rabarbaru
  • Dodatkowo: stewia/cukier

 

Mąkę mieszamy z soda do pieczenia, odżywką białkową i porcją kakao. Olej kokosowy roztapiamy na małym ogniu, dodajemy do niego mocno rozgniecione banany oraz mleko. Do tak przygotowanej masy dosypujemy suche składniki i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki obranego rabarbaru i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i studzimy je.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz