Słodkości

Sernik z solonym karmelem i popcornem

15 maja 2018

Sernik z solonym karmelem i popcornem to mój sposób na przywitanie maja! Sernik kremowy, jak mało który, mocno waniliowy za sprawą wanilii i esencji waniliowej. Na kruchym, maślanym spodzie z chrupiącym popcornem i lekko słonym karmelem – czy to nie brzmi jak przepis i deser idealny? Przygotowanie sernika jest bardzo proste, a jego pieczenie w piekarniku parowym CombiSteam Deluxe EMB8383POX jeszcze bardziej ułatwia tę czynność! Sernik nie ma prawa Wam opaść, gdy przygotujecie go według tego przepisu i poświęcicie mu chwilę uwagi przed zajadaniem!

Jeśli macie ochotę zamiast borówek użyjcie jagód lub truskawek, które równie świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do sernika z solonym karmelem i popcornem. Nie bójcie się też przygotowania karmelu – nie spalicie go, a jeśli lekko ostudzony zostanie wymieszany z popcornem sklei go delikatnie i przy nakładaniu na sernik ziarna kukurydzy nie będą odpadać tylko zastygną razem.

Sernik należy przechowywać w lodówce.

Składniki na kruchy spód:

  • 150 gram ciastek
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru

 

Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy roztopione i ostudzone masło z cukrem. Masę mieszamy, wykładamy nią spód tortownicy (wyłożony papierem do pieczenia) o śr. 20-24 cm lekko dociskając do powierzchni blaszki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kilogram twarogu do sernika
  • 4 łyżki stewii/cukru
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • kilka kropel esencji waniliowej

 

Twaróg miksujemy z jajami oraz cukrem. Dodajemy również śmietanę, ziarna z wanilii, esencję waniliową oraz na samym końcu budyń – masę miksujemy na jednolitą i kremową. Przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik ustawiamy na temp. 180 stopni góra/dół. Sernik pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

 

Nie polecam pieczenia sernika z funkcją termoobiegu. Dla lepszego efektu pod koniec użyjcie funkcji pary – sprawi ona, że sernik będzie bardziej pulchny i miękki niż upieczony w tradycyjny sposób. Jak to zrobić?

W piekarniku parowym jest aż 15 programów grzania i 9 pieczenia. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie piekły serniki w kąpieli wodnej? To właśnie para sprawiała, że były puchate i niesamowicie aksamitne. Teraz nie musimy już wstawiać pojemnika z wodą pod blachę – na ostatnie 10-15 minut pieczenia przestawiamy program na „Pieczenie parowe 50/50”. Ta funkcja sprawdza się również w przypadku odgrzewania zimnego już jedzenia – spróbujcie przy jednodniowych pączkach – po takim zabiegu smakują jak świeżo wyciągnięte z tłuszczu!

Inne, przydatne funkcje, z których korzystam to również: gotowanie na parze – nie wyobrażam sobie przygotowania ryby w inny sposób, serio! Dzięki temu programowi jest soczysta, delikatna, zachowuje pełnię witamin i składników odżywczych. Podobnie jest z funkcją pieczenia parowego 25/75 czy programem specjalnym do wypieku pizzy!

Aby skorzystać z funkcji pieczenia czy gotowania na parze konieczne jest uzupełnienie pojemnika w piekarniku o wodę. Nalewacie ją do tego pojemnika:

Gdy pieczecie rybę czy pieczeń do sprawdzenia jej temp. w środku możecie użyć termosondy – ustawiacie wcześniej pożądanej temp. w środku mięsa i wbijacie szpikulec w pieczeń. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury piekarnik sam się wyłącza – koniec z suchym i przepieczonym mięsem! 🙂 Jeśli tak, jak ja macie niekiedy problem z przeciekającymi foremkami czy zbyt szybko rosnącym ciastem na chleb funkcja czyszczenia parowego spada Wam jak z nieba! Zabrudzenia i tłuszcz miękną pod wpływem pary! Oczywiście piekarnik sam sygnalizuje, kiedy potrzebuje czyszczenia. Wygodne, co?

Sernik, kiedy jest już gotowy powinien mieć elastyczny i sprężysty wierzch – możecie też sprawdzić patyczkiem czy jego środek jest już upieczony czy może nadal jest jeszcze mokry.

Oczywiście najlepiej jest zostawić sernik do ostudzenia w środku piekarnika, dzięki temu macie pewność, że nic nie opadnie!

Gdy sernik nam się studzi możemy przygotować solony karmel, którym polejemy popcorn i resztę ciasta.

Składniki na solony karmel:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek śmietany 36%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • dodatkowo do dekoracji: popcorn, borówki

 

Cukier podgrzewamy w garnuszku, aż się roztopi i zbrązowieje. Dodajemy wodę i szybko mieszamy (będzie trochę pryskać!), gotujemy kilka chwil i dolewamy śmietanki. Po ok. 5 minutach gotowania sosu dodajemy masło oraz sól i wyłączamy palnik. Mieszamy sos na jednolitą masę, studzimy i przelewamy do miski z gotowym popcornem. Popcorn wymieszany z karmelem przekładamy na wierzch sernika (najlepiej, gdy jest jeszcze w formie), dodajemy borówki. Sernik chłodzimy ok. 2 godzin. Sernik z solonym karmelem i popcornem jest przepyszny i absolutnie genialny! Uważajcie tylko, aby karmel i sernik nie był zbyt gorący, bo popcorn może „zwiędnąć”.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz