Krem z pomidorów – zupa idealna na mrozy, serio! Rozgrzewający, z nutką chili. Idealnie gęsty i aromatyczny. Smak pomidorów gra tutaj główną rolę i tak powinno być! W miesiącach, kiedy nie możemy sobie pozwolić na świeże pomidory, np. malinowe, skorzystajcie z pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej, proszę, nie dodawajcie koncentratu z nie wiadomo jakim składem! Krem z pomidorów ma być prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy. Nie utrudniajmy sobie życia na siłę 🙂
Krem z pomidorów w mojej wersji to porcja dla 3-4 osób. Świetnie smakuje podany z grzankami czy jak u mnie: pieczonymi chipsami o smaku bekonu. Jedno wielkie mniam!
Skorzystajcie też z innych przepisów na zupy krem: 10 najlepszych przepisów na zupy krem
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie, gdy zupa jest kwaskowata: 1 łyżka cukru trzcinowego/miodu
- dodatkowo: chipsy pieczone o smaku bekonu, pokruszony pumpernikiel, oliwa
Cebulę siekamy razem z czosnkiem, szklimy ją na oliwie, dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i passatę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem/miodem. Gotujemy ok. 10 minut, następnie blendujemy na gładką zupę krem.Krem z pomidorów podajemy z pokruszonym pumperniklem oraz chipsami. Polewamy wierzch zupy dodatkową porcją oliwy, ewentualnie bazylię i pieprz.
Brak komentarzy