Sosy i dodatki

Pieczone warzywa

5 maja 2016

Pieczone warzywa coraz częściej zastępują mi w diecie wszelkie makarony, kasze i ryże. Coraz częściej wybieram do grillowanego kurczaka właśnie warzywa – czuję się po nich lekko, nie zapychają. Oczywiście moja miłość do makaronu nigdy się nie skończy, ale póki co mój organizm chce warzyw! Korzystam więc z moich „wiosennych zachcianek” i dostarczam mu to, co jest dla niego najlepsze. Sałatki, pieczone warzywa, owocowe koktajle – tak jem praktycznie codziennie. Unikam tłuszczu, nabiału, cukru, ale raz w tygodniu pozostawiam sobie miejsce na odrobinę szaleństwa. W majówkę szaleństw było więcej niż jedno więc teraz siedzę cicho robiąc sałatki i nie marudzę.

Warzywa, które piekłam dozwolone są na diecie, ale w małych ilościach, zarówno buraki jak i marchewka zawierają skoro węglowodanów (dużo cukrów prostych) tak więc uważajcie z ich ilością. Mój trener polecił mi zrezygnowanie całkowicie z marchewki i zamierzam to zrobić. Ja warzywa podałam z sosem pomidorowym, jeśli macie ochotę to przygotujcie np. guacamole czy sos koperkowy, będzie smacznie!

Składniki:

  • marchewki
  • buraki
  • bataty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól gruboziarnista
  • pieprz

Warzywa myjemy, nie musimy ich obierać ze skórki. Dzielimy na mniejsze kawałki – wszystkie mniej więcej w tym samym rozmiarze tak, aby móc odpowiednio dostosować czas pieczenia. pieczone warzywa (1 of 1)

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, warzywa polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy je ok. 30 minut. Pieczone warzywa muszą być miękkie – nakłujcie bataty widelcem, to na pewno pomoże szybciej im się upiec.

Pieczone warzywa dobrze podać z dipem, np.:

pieczone warzywa (1 of 1)-7 pieczone warzywa (1 of 1)-6

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz