Cudowne pierniczki:)
Po tygodniu są naprawdę miękkie,
jeśli zrobicie je w tym tygodniu
będą jak znalazł na święta.
Te pierniczki są szybkie i proste do zrobienia:)
Możecie użyć miodu sztucznego- będą bardziej miękkie od tych
zrobionych na prawdziwym miodzie.
Inspiracja pochodzi z KLIK
Składniki na 4-5 blach pierniczków:
- 600g mąki pszennej
- 330g miodu prawdziwego
- 80g cukru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80g przyprawy do piernika (ja zrobiłam sama, można użyć gotowej)
- 2 łyżki kakao
Miód, masło i cukier podgrzewamy razem, mieszamy aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ciasto wyrabiamy.
Stolnicę podsypujemy mąką (nie dużo) i rozwałkowujemy ciasto- im cieńsze tym twardsze po upieczeniu.
Wykrawamy foremkami pierniczki, pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 10 minut w 170 stopniach (opcjonalny czas to 8 minut)
Lukrujemy po upieczeniu, gdy pierniki ostygną.
Niepolukrowane pierniki rzechowujemy do 2 miesięcy w szczelnie zamkniętej puszce.
Pamiętacie, jak pisałam o lukrowaniu?:)
7 komentarzy
A jak zrobilas ową przyprawe do piernikow?
utarłam ziele angielskie, pieprz, kardamon, goździki, anyż i cynamon- to taka ekspresowa mieszanka, która pięknie pachnie:) a proporcji dokładnych nie podam, bo ja robię na węch 😀
wspaniałe pierniczki!i ładnie je ozdobiłaś!
Zjadłoby się takiego łosia!
Jak pięknie wyglądają! 🙂
Genialny przepis. Łatwy i bardzo szybki.
Same pierniczki wyszły mi trochę ciemniejsze niż na zdjęciach ale zajebiście smaczne. Cały dom dwa dni pachniał piernikowo.
Jedna drobna rada. Piekąc w trybie z termoobiegiem można zmniejszyć temperaturę do 150 zł piekać 10 minut. Lepiej wyrosną i się nie spalą.
ja nigdy nie piekę w termoobiegu, bo się z nim nie polubiłam, ale może ktoś skorzysta dzięki Twojej radzie:)