Słodkości

Spód do tarty Gordona Ramsay’a i DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY!

26 maja 2012
Ciekawa jestem co sądzicie o Gordonie Ramsay’u?
Ja jestem jego ogromną fanką!
Owszem, jego krzyki, wrzaski w programach tv
są nieco straszne, ale facet wie o czym mówi.
Przynajmniej ja tak uważam.
Podaję przepis jego autorstwa
i mam nadzieję, że jeśli go jeszcze nie znacie,
to na pewno wypróbujecie,
bo proporcje są idealne!
A na deser mini tarty z DOMOWYM BUDYNIEM TRUSKAWKOWYM!:)
Składniki:
  • 125g zimnego masła
  • 90g cukru
  • 1 duże jajko (ja dałam same żółtko)
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!)
  • opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej

Można użyć miksera, ja zagniatam ciasto sama:)

Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40minut.

Uwaga: Nie zagniatajmy ciasta zbyt długo- im krócej tym lepiej!

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim formę do tarty bądź małe foremki.
Nakłuwamy widelcem spód, obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 15minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok 5-7minut, aby dno tarty również się zarumieniło.


Główną zasadą zrobienia naprawdę dobrego ciasta kruchego do tarty jest zimne ciasto i gorący piekarnik!:)
Gdy opanujemy ten przepis to nic nie stoi nam na przeszkodzie tworzenia genialnych tart na słodko i słono.


Dla przykładu podam Wam jeszcze przepis na mini tarty z domowym budyniem truskawkowym!:) Który znalazłam kiedyś tutaj KLIK

Składniki na domowy budyń truskawkowy: 
  • 0.5kg truskawek 
  • 0.5l mleka 
  • 3/4 opakowania cukru wanilinowego 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

350ml mleka miksujemy z truskawkami. Resztę mleka mieszamy z mąką.
„Truskawkowe mleko” wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy oba cukru i powoli wlewamy pozostałą porcję mleka z mąką ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3 minut.

Gdy budyń zacznie stygnąć wylewamy go na upieczoną tartę i dekorujemy świeżymi truskawkami, chłodzimy ok. 1 godziny.
Możemy podać z bitą śmietaną czy mrożoną herbatą z miętą!:)

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Maggie 27 maja 2012 at 06:44

    Gordon to jeden z moich ulubionych „telewizyjnych” szefow kuchni. Zna sie na rzeczy i choc w TV sprawia dosc przerazajace wrazenie, na zywo i prywatnie wydaje sie byc fantastycznym, zabawnym facetem 🙂
    A jego przepisy – poezja!
    Marzy mi sie wizyta w jego najslynniejszej restauracji w Claridges. Moze kiedys…

  • Reply asieja 27 maja 2012 at 06:52

    jakie ładne te mini tarty!:-)

  • Reply Aurora 27 maja 2012 at 07:20

    Gordon, trochę taka męska wersja Magdy Gessler, hm? 😛 świetny pomysł na budyń 😀

  • Reply Karenira 27 maja 2012 at 07:42

    Spędziłam kiedyś chorobę oglądając wszystkie 9 sezonów „Hell`s Kitchen”. Wielu osobom z Gordonem kojarzą się same krzyki, ale ja również uważam go za rewelacyjnego szefa kuchni. Mam dwie z jego książek i lubię korzystać z jego przepisów. Marzy mi się jego książka „3 Star Szef”.
    Pozdrawiam 🙂

  • Reply oliwek 27 maja 2012 at 09:23

    bardzo lubię Gordona:) na razie mam tylko 1 jego książkę.
    tarty super 🙂

  • Reply Dominika 27 maja 2012 at 11:12

    ale ten budyń truskawkowy musi być wspaniały! zakochałam się 🙂

  • Reply Karolina 27 maja 2012 at 22:08

    ten budyń truskawkowy wygląda interesująco, z chęcią wypróbuję:)

  • Reply Madzialena 28 maja 2012 at 06:30

    Ja również go uwielbiam, jeden z tych szefów, za którym stoi niesamowita wiedza i doświadczenie a nie tylko chęć ‚pokazania się’. Kiedyś robiłam ten spód, jest pyszny 🙂
    A pomysł z budyniem genialny, uwielbiam budynie a taka domowa wersja musi być sto razy lepsza 🙂

  • Reply Dusia 28 maja 2012 at 09:46

    O tartaletka z budyniem i truskawkami to jest to:)))

  • Reply Życie od kuchni 1 października 2012 at 20:04

    Gesslerowej to jest bardzo daleko do Gordona. On jest wyjątkowy i bardzo dobrym mistrzem kuchni.

  • Zostaw komentarz