Sałatka z pomidorami i orzechami absolutny hit na letnim stole. Połączenie znane i lubiane, uzupełnione o garść orzechów ziemnych i sok z limonki. Naprawdę, ten przepis nie ma sobie równych na stole. Sałatka może stanowić obiad sam w sobie, ale równie dobrze pasuje do grillowanych mięs czy czosnkowego pieczywa, które możecie do niej zaserwować.
Pomidory w połączeniu z dymką oraz prażoną cebulką nabierają wielu wymiarów – struktura tej sałatki naprawdę jest ciekawa i warta spróbowania. Coś chrupie, pomidory rozpływają się w ustach, a kwaśna limonka tylko dodaje smaku. Jeśli jesteście fanami pomidorów, to przygotujcie podwójną porcję. Smacznego!
Składniki na 4 porcje
- 6 pomidorów malinowych
- 3 dymki
- 1 limonka
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- prażona cebulka
- 4-5 łyżek orzeszków ziemnych (mogą być solone – wtedy pomijamy sól)
- ew. szczypta soli
Dymkę drobno siekamy, zalewamy sokiem z limonki, odstawiamy. Pomidory kroimy na mniejsze części. Oliwę mieszamy z sosem sojowym i odrobiną pieprzu. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy orzechy do zrumienienia, następnie kruszymy je (najwygodniej w moździerzu lub np. wałkiem). Liście bazylii odrywamy od gałązek, myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, podajemy z dobrym pieczywem na zimno.
Sałatka z pomidorami i orzechami może puścić nieco wody – odlejcie ją przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy