Drożdżowe bułeczki z twarogiem i borówkami to coś dla fanów domowych wypieków. Idealnie pulchne ciasto drożdżowe, do tego spora dawka słodko-kwaśnego twarogu i garść borówek. Brzmi dobrze? Dodajcie do tego jeszcze lukier i deser na podwieczorek gotowy!
Do przygotowania bułeczek drożdżowych z twarogiem możecie użyć też suszonej żurawiny, malin, jagód lub rodzynek. Owoce mrożone, których użyłam, były już rozmrożone.
Słowo daję, że nie ma w domu lepszego zapachu niż świeże, drożdżowe ciasto, które najpierw wyrasta, a potem pięknie się piecze na rumiano. Spróbujcie tego przepisu koniecznie! W końcu na okres pracy zdalnej i nauki w domu słodkie co nie co się przyda.
Wpis powstał we współpracy z Wart-Milk
Składniki na 2 blachy drożdżówek:
- 550 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżeczka soli
- 35 g drożdży świeżych
- 75 g roztopionego masła Osełka sieradzka MU!
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Zaczynamy od rozczynu: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i częścią mąki i cukru, odstawiamy na 15 minut – na powierzchni powinny pojawić się bąble – to znak, że drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy resztę składników oraz roztopione, ale nie gorące, masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w mikserze z hakiem ok. 10 – 15 minut. Musi być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Następnie zostawiamy je w dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – ok. 1-1.5 godziny.
Twaróg do drożdżówek:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 duże jajko
- 90 g cukru
- 4 łyżki śmietanki 30%
- dodatkowo: 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców
Mieszamy wszystkie składniki razem – masa powinna być zwarta.
Drożdżowe ciasto, które wyrosło dzielimy na 2 części – bułeczek wyjdzie nam całkiem sporo, najlepiej jest przygotować dwie tortownice lub np. prostokątne foremki, w których będziemy je układać.
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy, następnie rozsmarowujemy na niej masę twarogową i posypujemy borówkami. Następnie ciasto zawijamy wzdłuż krótszego boku. Następnie kroimy ostrym nożem na 2-3 cm kawałki i tak przygotowane ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC góra-dół. Drożdżówki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 35 minut – do zarumienienia. Drożdżowe bułeczki z twarogiem i borówkami polewamy lukrem, przechowujemy do 3 dni.
Brak komentarzy