Jedzenie

Pieczone pączki (donuty)

27 lutego 2019

Okej, zrobiłam to. Pieczone pączki (donuty).Wczoraj wieczorem upiekłam, a dziś rano zrobiłam zdjęcia wybitnych pieczonych, amerykańskich, pączków. Smakują super, są małokaloryczne, a słodkie że ach! Nie ma tu zbędnych kalorii czy tłuszczu.

Jeśli wolicie pączki tradycyjne, to zajrzyjcie po ten przepis na tradycyjne pączki babci idealne na tłusty czwartek!

Te są miękkie i bardzo smaczne, nie są jednak aż tak puszyste jak klasyczne pączki. Pieczone pączki (donuty) mają to do siebie, że możecie je jeść nie tylko w tłusty czwartek, rozwiązanie idealne!

Przepis jest idealny na 6 kształtnych donutów (odpowiednia foremka się przyda). Pieczone pączki są bezglutenowe i wegańskie, a jeśli macie ochotę to cukier możecie zastąpić np. ksylitolem, stewią itp.

6 sztuk pieczonych proteinowych pączków to tylko 989 kalorii. 49 g tłuszczu, 100,91 g węglowodanów i 39,6 g białka. Jeden pączek bez smażenia i dodatków ma więc 165 kalorii!

Składniki na 6 donutów:

  • 180 mleka ryżowego
  • 90 g banana
  • 25 g oleju kokosowego
  • 70 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki kokosowej
  • 30 g odżywki białkowej sojowej o smaku waniliowym/kokosowym
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko ryżowe mieszamy z olejem kokosowym i bananem (najlepiej wszystko zblendować). Następnie mąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i odżywką białkową. Łączymy obie masy razem, mieszamy szybko. Masę przelewamy do foremek silikonowych i pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach (sprawdźcie patyczkiem czy pączki są już gotowe i upieczone w środku).

Pieczone pączki (donuty) studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie masa kokosowa, płatki kokosowe, płatki róży i krem czekoladowy z cukrowymi ozdobami.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz